Tips & Rad

ET GODT VEDLIKEHOLDT TAK FORLENGER LEVETIDEN OG MINIMERER RISIKOEN FOR VANNLEKASJER

Taksjekk er noe alle bør foreta seg etter en hard norsk vinter. Taket er husets viktigste fasade. Det kan være dyrt å la være å sjekke og konsekvensene kan bli store om vannet finner veien inn!

Hva skal sjekkes?

Er tak, takrenner og nedløp fritt for mose, løv og greiner? Høye trær rundt huset og greiner som vokser over taket bør du vurdere å fjerne.

Er alle takflater hele? Er det sprekker i takbelegg, knust stein, løse takplater eller hull i tekkinger? Det er spesielt viktig å sjekke rundt snøfangere da de får stor påkjenning gjennom vinteren.

Sjekk takgjennomføringer som fyringspipe, luftehatt og kloakkshatt. Er alle beslag i grader, gesimser og overgang vegg-tak inntakte og ikke deformerte? Her er det spesielt viktig å sjekke der beslag ligger under takstein.

Er det lekkasje mellom vindski/israft og takstein? Ligger underlagspappen opp langs vindski og klemt under israft?

Er panel på takoppløft inntakt og fri for sprekker? Er det beiset og vedlikeholdt? Ubehandlede fasader kan trekke vann.

Sjekk nøye at nedløpsrørene holder rørfalsen sammen. Bruk f.eks. tommestokken og dunk forsiktig på nedløpsrørene – hør etter om de er hule og ikke tette. Her er det også spesielt viktig å sjekke der nedløpsrør går ned i bakken – er det fri passasje?

Gå opp på loftet om mulig og se at treverk og plater i undertaket ikke er preget av fukt. Dette er spesielt viktig rundt piper og andre takgjennomføringer.

Her må det være god luftgjennomstrømning. Har du kaldt loft skal det ideelt være like kaldt inne på loftet som ute.

Kommer du ikke til på loftet kan du prøve å se i himlingen inne. Her er det også viktig å sjekke rundt takgjennomføringer. Man kan også se fra bakken om det renner vann bak takrennen.

Sjekkliste

Last ned sjekkliste du kan utføre på egenhånd nedenfor.

Last ned sjekkliste

Dersom du avdekker en eller flere feil ved denne sjekken bør du vurdere å kontakte en kyndig blikkenslager for en gjennomgang før det er for sent og vannskade oppstår.

«Sjekk taket ditt hvert år og kom vannskaden i forkjøpet. De fleste skader skjer som et resultat av fraværende vedlikehold. Bruk kun kyndige håndverkere som følger norsk regelverk og se alltid etter kvalitetsstempelet Blikk of Norway.»

– Espen Lingjærde, Daglig leder – Blikkenslageriet AS