Blikkenslageren før og nå – utviklingen av faget

Hvordan gikk vi fra å forbinde blikkenslageren nærmest med en smed for flere hundre år siden, til å ligne mer på en bygningsarbeider? For å se på utviklingen må vi gå litt tilbake i tid.

Fra kjeler til rustninger

Det er naturlig at et fag følger tidens behov, og det samme gjelder for blikkenslageren. Fra å skape kjeler og kjøkkenutstyr, som reisende håndverkere, utviklet behovet seg til alt fra rustninger til i mer moderne tid, tak og vegger.

Medprodusenter av by og bygg

Med behovet for å bygge byer under industrialiseringen på 1800-tallet kom blikkenslageren på banen som en naturlig håndverker å inkludere i å skape de nye byene. Det som før hadde vært avholdt de rikeste, slik som takrenner, ble nå nærmest allemannseie på de fleste hus. Rør ble del av blikkenslagerfaget, og har vært med på å forme den solide fagkompetansen blikkenslageren har i dag med arbeid som sikrer vannavvising.

Ventilasjon

Det er ikke vanskelig å se for seg at med mer moderne bygg kom også behovet for bedre innendørs ventilasjon. Det som startet som enkle løsninger for bedre gjennomlufting, er i dag blitt en sammensatt vurdering av miljø, sikkerhet og klima. En blikkenslager kan ventilasjon, og skaper inneklima som er gode å oppholde seg i.

Mye endret – kompetansen består

Mye har endret seg fra slik faget så ut for flere hundre år siden, til slik vi kjenner blikkenslagerfaget i dag. De små detaljene består, selv om noen arbeidsoppgaver ser annerledes ut, for eksempel på grunn av innføringen av stadig mer materialer i plast eller plastbelagt stål.

Kontakt din lokale blikkenslager

Trenger du blikkenslager, Røyken som omegn? Vi i Blikkenslageriet hjelper deg gjerne. Hos oss finner du en rekke engasjerte håndverkere som er dyktige i faget sitt. Velkommen til en hyggelig prat og et uforpliktende tilbud.

 

til toppen