Energiøkonomisering: Hvordan redusere energiforbruket

Det er mange fordeler med å være bevisst på energiforbruket i egen bolig, og kostnadene for strøm i seg selv er et godt insentiv til å redusere strømforbruk. Det mange derimot gjerne ikke tar til betraktning er hvor mye varmetap de har i boligen. Mye energi brukes på å varme opp hus og leiligheter på kalde dager, og det å redusere energiforbruket er for mange ikke en mulighet dersom boligen har stort varmetap.

Hvordan velge takrennesystem

Når du skal bestemme hvilket system du skal gå for er det et par hensyn å ta. Hva er størrelsen på taket, og hvordan er vinklingen? Et flatt tak vil ikke ha samme behov for takrenner som et skrått tak. Mens et skrått tak er det desto viktigere å hindre at regnvann siver inn mot vegger, og etter hvert grunnmur.

Ulike materialer

Det finnes flere materialer som er velegnet til å produsere takrenner, blant annet:

Sink: Sink har vært benyttet til takrenner i generasjoner her i landet. Det går godt til funkisstilen, så vel som det mer tradisjonelle. Materialet er værbestandig, og tåler alle typer klima. Ulempe: kan være vanskelig å montere.

Stål: Kanskje det mest vanlige valget – og kommer i en rekke forskjellige farger. De kan dekkes av plast, lakkeres eller leveres som de er. Stål har lenger levetid nå enn tidligere, med mindre rust og flassing. Ulempe: stål kan ta skade av salt eller luftforurensning.

Kobber: Et spennende valg av materiale som gir lang levetid og ser eksklusivt ut. Med et kobbertak er dette er naturlig valg også for takrennene. Ulempe: kobber kan reagere med andre typer metaller og ødelegge disse.

Forslag for å gjøre din bolig mer energieffektiv

  • Senk innetemperaturen: Når skiftet du sist panelovner? Gamle panelovner er mindre effektive, og bruker mer strøm til å gjøre samme jobben som en nyere panelovn. Med nye panelovner kan du smartstyre disse, slik at du for eksempel senker temperaturen på natten eller i perioder du ikke er hjemme.

 

  • Smartbereder: Hvor gammel er varmtvannsberederen din? Visste du at du i dag kan kjøpe en smartbereder som bruker strøm på den tiden av døgnet hvor strømmen er rimeligst? Dessuten kan du søke om støtte til smartberederen fra Enova. Det er en engangskostnad der varmtvannsberederen riktignok må kjøpes ny, men tiltaket kan raskt føre til lavere strømregning.

 

  • Smarte, dagligdagse valg: Sørg for fulle maskiner, både for oppvask og klesvask. Lukk inntil dører der du ikke trenger samme temperatur som i resten av huset. Skru av lys i rom du ikke oppholder deg i, og sørg for at du ikke lar elektriske apparater stå på når du ikke bruker dem. Da kan du spare strøm. Har du gått gjennom lyspærer i lampene dine? Vanlige lyspærer kan kreve mer energi og ha kortere varighet enn LED-lyspærer.

 

Elektriske apparater: Når kjøpte du sist nytt kjøleskap, eller vaskemaskin? Dersom du har et kjøleskap som har vart i årevis, har dette vært en god økonomisk investering – men det å drive kjøleskapet kan kreve mer strøm enn du tror. Spesielt gamle kjøleskap med skadede pakninger er energisluk. Merk deg hvilken energimerking apparatet har (dersom du vet det), da apparater i dag er merket med en skala fra A til G.

Velg fagfolk med ekspertise

Når du skal gjøre tiltak i hjemmet ditt for å sikre at du bruker mindre strøm, er det lurt å benytte seg av erfarne fagfolk. I Blikkenslageriet kan vi tak, og vi har lang erfaring med å bygge, rekonstruere, reparere og vedlikeholde tak.

Vår kunnskap gjør at vi raskt kan se hvilke tiltak som vil gi god nytte for deg og din bolig.

En etterisolering av taket er for eksempel effektivt. Du kan se noen av våre ferdigstilte prosjekter på vår nettside, samt lese mer om oss og erfaringer fra tidligere kunder.

til toppen