Steng vinteren ute med vinterklargjøring av huset

Når høsten leverer kalde kvelder, friske morgener og regn som trommer på taket, da er det godt å sitte inne. Spesielt om du har vært føre var og sikret tilstrekkelig vinterklargjøring av huset.

Kom vinteren i forkjøpet

Som del av forberedelsene til vinteren, gjør du smart i å sørge for at du har tatt noen enkle grep før snøen kommer. På den måten kan du også holde vedlikeholdskostnadene lave gjennom vinteren.

Reparasjon av taklekkasjer blir raskt mye mer kostbart dersom vannet allerede har kommet in i boligen og ført til vannskade.

Takrennene

Så enkelt, og overraskende effektivt – sørg for å fjerne løv og annet rusk fra takrennene. Husk alltid på sikkerhetstiltak når du skal opp i høyden, og jobb deg systematisk gjennom takrennene.

Sjekk også enden av nedløpsrørene for å avdekke eventuelle tettheter der. Gjør du en god jobb nå, og kan du unngå at vannet renner inn på taket via en tett takrenne.

Taket – oversikt

Noen ganger vil du kunne se skader i beslag, shingel og takstein med det blotte øyet. Se etter ujevnheter, mangler og vær spesielt bevisst på overganger.

Sjekk pipa, og eventuelle takvinduer. Det kan være lurt å sjekke innsiden også, dersom du har tilgang via et loft. Se etter vannlekkasjer, eller andre tegn på skade.

Vegg og fasade

Senhøst er riktignok ikke den beste tiden for å male, så forhåpentligvis har du allerede undersøkt om huset sårt trenger et strøk for vinteren.

Overflatebehandlingen er den som beskytter huset ditt mot vær og vind, så her er det lurt å ta grep når du ser tegn på at mur eller treverk trenger vedlikehold. En solrik høstdag kan likevel gi rom for vedlikehold i siste liten.

Vinduer og dører

Synes du ytter- eller verandadøren trekker? Du kan vurdere en tetningslist, eventuelt å bytte ut døren. Vintergardiner kan også være meget effektive dersom vinduene trekker og er dårlig isolert. Sjekk at vindusbeslag er i god stand, da det er viktig at de fungerer som de skal og leder vann vekk fra vinduet for å holde bygget tett.

Diverse vedlikehold

Mens du er i gang:

  • Sjekk markiser og om disse trenger en vask.
  • Vask grillen før du setter den bort.
  • Vask utemøblene og impregner gjerne tremøbler som trenger litt kjærlighet.
  • Ikke plasser utemøbler under presenning tett inntil husveggen, da dette kan fange vann og føre til en skade på kledningen av huset.
  • Sjekk også utekranen er tømt for vann, slik at vannet ikke skaper vannlekkasje inne i huset og veggen.

 

Kort vei til vinterklargjøring av huset

Mange av tipsene ovenfor kan du enkelt utføre selv. Når du derimot avdekker områder med behov for forbedring, er det lurt å henvende seg til fagfolk for å utbedre feil og mangler. Blikkenslageren er en slik håndverker som kan hjelpe deg med stort og smått når det kommer til tak, beslag og fasadearbeid.

Blikkenslageriet tar store som små oppdrag, og sikrer at huset ditt er klart for vinteren. Vi er sentralt godkjent, så du alltid kan være trygg på at du er gode hender. Ta kontakt for en befaring eller et konkurransedyktig pristilbud.

til toppen