Materialer, vegger og tak til vinterhage
Vinterhage. For mange kanskje forbundet med en 1800- talls roman, eller en luksus for overklassen. I dag er vinterhagen mer vanlig, og kan være en liten del av en terrasse eller et eget bygg i seg selv. Kort forklart er vinterhagen en plass som er overbygd og glasskledt. Velg riktig tak til vinterhagen, så sikrer du at den varer.
Forskjellige muligheter – tak til vinterhage
Vinteren er på dørterskelen, og mange drømmer om å gjøre sommerhalvåret litt lenger. Da kan en vinterhage være akkurat det du trenger.
Utvid rommet: Mange vil velge å plassere vinterhagen som en forlengelse av for eksempel kjøkken eller stue. Dersom du har en uteplass foran kjøkkenet, som du uansett bruker på sommeren, vil enkle grep gjøre denne plassen anvendelig året rundt. Benytt deg av eksisterende vegg, og komplementer med skyvedør og vegger. Taket bør komplementere eksisterende bygg.
Frittstående vinterhage: Har du en uteplass som ligger litt fra huset, kan det være en god løsning å bygge vinterhage der. Vinterhager består hovedsakelig av glass, men kan også variere i materialer som tre og aluminium. Takets isolasjonsgrad vil være et godt utgangspunkt når du velger dører.
Fordeler med vinterhagen
I forbindelse med vinterklargjøring av huset er det lett å forstå hvorfor vinterhagen for mange er en favorittplass.
- Forleng sommeren. Tenk så deilig å ha en plass der du kan sitte til tross for lave temperaturer og lett regndryss. Selv når snøen har meldt sin ankomst er vinterhagen en favoritt – bare pass på å måke snø av taket i god tid, så du ikke frykter at snøen blir for tung.
- Større plass. Til å spise middag, lese bok, jobbe på hjemmekontor eller å lese avisen en morgenstund i september. Lyst, luftig og så nært omgivelsene rundt. En vinterhage gir deg mer plass til å leve – både til hverdag og fest.
Hensyn å ta
Det er noen viktige hensyn som må tas, når du planlegger vinterhagen.
- Isolasjon: Det er i hovedsak tre kategorier her. Fullisolert er til nytte hele året, og blir gjerne et tilbygg til huset. Et delisolert rom kan fungere godt i overgangsperioder, men vil kanskje ikke tåle vintertemperaturer like godt. Et uisolert rom er forbeholdt sommersesongen.
- Byggreguleringer. For all del – ikke bygg vinterhage før du vet om det får lov til å bli stående. Undersøk alltid gjeldende regler der du bor.
- Vedlikehold. Her er planlegging gull. Snakk med fagfolk før du bygger, så du kan velge riktige materialer for enklest mulig vedlikehold. Dett fører til neste punkt, nemlig;
- Kostnad. En vinterhage som utføres skikkelig kan koste litt, så her er det lurt å ha klare rammer rundt budsjett og forventinger. God isolasjon kan for eksempel koste litt – men dette gir også et rom som kan brukes året rundt.
Hva du kan tenke på med valg av takstein
Når du skal velge rett takstein, vil det være viktig å vurdere hva behovet ditt faktisk er. Takstein kommer i mange forskjellige materialer, og ikke minst kostnadsrammer. Takstein kan utføres i tegl: et naturmateriale med varighet på mer enn 100 år. Tegl er leire, og et gjenbrukbart materiale. Takstein produseres også i betong, som er rimeligere enn teglstein. Takstein kan også være en mellomløsning: nemlig takpanner med kjerne av stål.
Overflatebehandlinger til takstein deles inn i matt og glatt. Glatt takstein forhindrer at mose setter seg, som er viktig i områder med mye løvtrær. Takstein leveres også i en rekke forskjellige farger, alt avhengig av hva huseier ønsker. Videre er det vanlig at takstein er flat eller krummer, som igjen er med på å sette preg på husets inntrykk. Valg av takstein er ikke en enkel jobb. Vi hjelper deg gjerne med råd og veiledning.
Blikkenslageriet hjelper deg
Blikkenslageren er en fagperson som kan isolasjon, ventilasjon, overganger og smarte valg av materialer. Vi er din taktekker, Oslo og omegn. Det er ofte lurt å benytte takkonstruksjonen sin isolasjonsklasse når du bygger vinterhagen – vi hjelper deg med å ta gode valg som gir deg et velisolert bygg som varer.