Hvordan måke taket: Sikkerhet først!

Når den første snøen faller, og legger seg som et hvitt teppe over landskapet, er det for mange et vakkert syn. Det kommer samtidig med visse utfordringer. Hvordan måke taket er for mange en hodepine, spesielt ettersom det å fjerne snø på taket medfører risiko.

Snø til besvær

Dette året har flere deler av landet sett mer snø enn på flere tiår, og da kommer også utfordringen med at det tårner seg opp med snø i oppkjørsler, langsmed vegger og oppå tak.

Etter hvert som snøen har ligget en stund, og temperaturen endrer seg, kan den også bli mer fuktig og slik bli enda tyngre og utgjøre en større belastning på taket. Derfor bør du måke taket for å unngå at store snømengder kan gjøre skade.

Fjerne snø på taket i tide

Du kan lytte etter smell og knirk fra takkonstruksjonen, eller være bevisst dører og vinduer som kan være vanskelige å åpne. Snøen havner ofte der det er minst gunstig, og skjevbelastninger kan være mer kritiske, enn en større jevnt fordelt snømengde.

Om du har et tak der du vet at snø kan være en utfordring kan det lønne seg å vite hvor mye snø taket ditt faktisk tåler. Dersom det ikke tåler den ekstra belastningen, kan det fort bli kostbart å for eksempel gjennomføre rehabilitering av tak i ettertid.

Hvordan måke taket

Det kan være fristende å tenke at du selv kan klare jobben med snømåking fra tak. Unngå å fjerne snøen dersom du ikke er sikker på at du gjør det på en trygg måte.

Dersom du har fått utført vedlikehold av tak av en fagperson har du kanskje mottatt noen råd om akkurat dette? Om ikke, er det flere redskaper som kan gjøre jobben enklere.

Det er uansett noen grunnleggende hensyn å tenke på:

  1. Hvor havner snøen? Du bør måke med en plan, og taket bør måkes jevnt. Når mye snø kommer i bevegelse samtidig kan det medføre at store mengder snø faller ned.
  2. Prøv å ikke lage renner i snølaget på tvers. Dette kan føre til ustabilitet, og videre føre til at store snømengder kan settes i bevegelse.
  3. Bekymret for snøen langs veggene? Har snøen fonnet seg helt opp til taket må du være forsiktig, da snømengder kommer i bevegelse med stor kraft. Rask avlastning kan sette store mengder i rask bevegelse. Avpass snømåking, og måk jevnt.
  4. Ikke fjern all snø. La det være igjen noe snø på taket. Rundt 10- 20 cm passer godt for å ivareta papp, plate og taksteintekninger.

Blikkenslageren kan tak

Dersom du har behov for vedlikehold av tak, er blikkenslageren fagpersonen for jobben. Vi i Blikkenslageriet kan tak, og kommer gjerne på en uforpliktende befaring.  

Vi kan blant annet utbedre takrennesystem, reparere tak, og gi råd og veiledning om neste års snøfall og hva du kan gjøre for å ivareta taket ditt. Med stadig mer tilfeller av ekstremvær er det mange hensyn å ta når man skal sikre boligen sin mot vær og vind.  
 

til toppen