Ekstremvær: Hvordan påvirker det boligen din?

I året som har gått har vi sett hvordan ekstremvær påvirker hverdagen og livene våre. Slike værholdhold strekker seg fra Sør-Norge til Nord-Norge – og her må alle være bevisst på hva endringene fører til.

En verden i endring

Juli 2023 var den varmeste måneden målt noensinne, og temperaturene fortsetter å stige.

Mens tak skal tåle snø, vind og regn, har vi samtidig vært gjennom en kald vinter. Rask smelting av snø og is fører til overvann og vannlekkasjer inn i hus. Vann er utvilsomt den største trusselen og det blir ikke mindre av dette i årene som kommer.

Hva er egentlig ekstremvær?

Ekstremvær er sjeldent vær, for eksempel uvanlig kraftig styrtregn, sterk vind eller hetebølge. Det fører til stor skade på liv og verdier, og fra meteorologen sin side er det strenge krav til hva som klassifiseres som ekstremvær. Siden oktober 1995 har også meteorologisk institutt gitt kvinne- og herrenavn til stormene. Først ut var Agnar den 12 oktober 1995.

Det vi ser, er at global oppvarming gjør at vi oftere opplever ekstremvær. En annen utvikling er intensiteten i ekstremvær – styrtregnet øker i styrke og hetebølgene blir hyppigere. Vind med orkanstyrke kan forårsake store skader på hus og bebyggelse. Faren for liv og verdier gjør ekstremvær til noe vi skal være observant på i årene fremover også når det kommer til sikring av eiendommer.

Vind og ventilasjon

Fuktighet er den største årsaken til bygningsskader i Norge. Her er det flere ting du kan gjøre som huseier:

  • Ventilasjon er nøkkelen til at boligen er godt balansert, og her kan det faktisk være en fordel med et gammelt og trekkfullt hus. Velger du å etterisolere, husk å benytte fagfolk.
  • Når du skal gjennomgå ventilasjonsanlegg kan en blikkenslager – Akershus som Oslo og omegn – sikre at jobben gjøres slik at huset ditt blir bedre rustet mot fukt og ekstremvær.
  • Visste du at også taket står for lufting? Med en god luftespalte bak kledning, er du sikret at fuktighet kan passere ut. Her er blikkenslageren sentral.

Vann via vind

Det kan ha skjedd store forandringer i vindforhold siden huset ble bygget. Ekstremvær i Norge fører også til økt vindbelastning.

Mangler vinduet ditt vindubeslag som kan motstå været? Det sikreste er at det monteres beslag som går bak kledningen. Vind kan også føre til økt belastning på takstein. Det kan være nødvendig å feste takstein med ekstra spiker, skruer eller stormklips. Blikkenslageren hjelper deg med dette.

Snø og sikring

De store nedbørmengdene kommer ikke bare som vann, men også som snø. Hvor mye snø tåler egentlig taket ditt?

Skade fra snø oppstår som regel når snøen blir tung, og her kan snøen fordele seg ujevnt. Dette kan gi store belastninger på noen deler av taket, og kan også føre til snøras.

Taktekking innebærer reparasjon- og vedlikehold på metalltak, og dette er en god sikring for at taket ditt tåler fremtidens belastninger. Båndtekking gir enkelt vedlikehold av tak, og kan også være en god løsning.

Benytt profesjonelle fagfolk

Etter det første ekstremværet fikk navnet sitt i 1995 har det skjedd endringer i tankegang rundt hvordan vi best bygger bestandige hus. I dag vil en blikkenslager kunne ivareta mange av behovene som oppstår med endringer i været.

Ønsker du et mer miljøvennlig hus, vil et miljøvennlig tak være en god start. Snakk med en av vår erfarne folk i Blikkenslageriet, så hjelper vi deg å sikre huset ditt.

til toppen