Rengjøring av takrenner – når og hvordan

Takrenner er skapt for å lede vann vekk fra huset ditt. Vannet samles i rennen, ledes nedover i fallsystemet, og føres ut via enden på takrennen. En godt planlagt takrenne tillater også god drenering av vannet så snart det når bakkenivå. For at denne metoden skal fungere, er det helt nødvendig at vannet har plass til å passere. For dette kreves god rengjøring av takrenner.

Hvorfor rengjøre takrenner?

Selv om det kanskje kan være en fordel å la løvet ligge på hageplenen, er det ikke slik at takrennen trives når den fylles opp av høstløv. Derfor er det nødvendig å jevnlig gå over rennene, slik at regn, snø og smeltevann ledes vekk fra huset ditt. Sørg alltid for at du rengjør takrennen før vinteren, slik at det er fri passasje for løv- og annet rusk som fort samler seg.

Dersom takrennen din er tett, kan vannet blant annet fryse til og du risikerer at rennen sprekker. Dette kan igjen føre til sprekker i taket, om det utsettes for mye vann som ellers ville vært ledet bort.

Tenk sikkerhet i høyden

Vær alltid sikker på at rengjøringen av takrennene foregår på en sikker måte, og at du ikke risikerer å skade deg. Du får tak i egne stiger til tak, enten du skal opp for å undersøke en tett pipe eller rense en takrenne.

Din lokale byggvarehandel vil kanskje ha noen gode alternativer, men det kan være dyrt å kjøpe. Sjekk eventuelt med ditt borettslag om de har en stige du kan låne. Det kan også være greit å holde seg på bakkenivå, og benytte seg av teleskopstand.

Hvordan rengjøre takrenner

  1. Sikkerhet først. Sørg for at du ikke risikerer liv og helse om du ikke har rett utstyr for jobben. Det samme gjelder for eksempel når du skal fjerne snø fra taket. Du kan benytte en stige for å få tilgang til takrennen, da vil du kanskje få fjernet mye av det som har samlet seg. Ellers kan du benytte en teleskopstand med takrennerenser. Her kan du få både kost og skrape.
  2. Regelmessighet. Legg inn gode rutiner for når du sjekker takrennen. Husk at vinteren fører til at vann fryser og slik kan skade takrennen.
  3. Rens og vask. Rens først, fjern deretter skitt, så kan du vaske over med en høytrykkspyler etterpå. Det er også nyttig og ofte nødvendig å vaske over- og undersiden av rennene. Her kan du for eksempel benytte en høytrykkspyler.

Fagfolk tar seg av rengjøring av takrenner

Det kan raskt koste å skaffe egnet utstyr til rens av takrennene. Ikke er det sikkert du har plass til oppbevaring av dette heller. I Blikkenslageriet kan vi hjelpe deg med jobben på en effektiv og skånsom måte.

Vurderer du i tillegg en takfornying, kan vi bidra med alt fra informasjon om båndtekket tak til hvorfor kobbertak kan være det riktige taket for deg. Vi har bred kunnskap om tak, taktekking, takrenner og ventilasjon – kontakt oss for mer informasjon og rask bistand.

til toppen