Hvordan forlenge levetiden til taket ditt

Er du usikker på hvor lang levetid taket ditt faktisk har? Det er du ikke alene om. Et tak kan vare alt fra 30 til 100 år – avhengig av materiale og hvor taket står. Et tak som utsettes for sjø, vær og vind er gjerne mer utsatt for slitasje enn et tak som står i et mildere klima. Vedlikehold er også viktig for å forlenge levetiden til taket.

Slitasjetegn på taket

Enkelte tegn på slitasje er åpenbare. Er det lekkasjer, vil du kunne oppdage at vann kommer inn i bolig, fukt i takpartier eller kanskje sprekker i takstein. Andre tegn er mindre åpenbare, men bør sjekkes med jevne mellomrom for å sikre lengre levetid.

  • Det som er oppå. Er takstein eller fliser dekket av mose? Dette er med på å redusere levetiden til taket. Dette bør vaskes forsiktig av, og vil også få taket til å se friskere ut.
  • Det som er inni. Har du et loft, kan du kanskje komme til takbjelkene. Her kan du undersøke for fukt og misfarging.
  • Selve taket. Om du først kommer til på selve taket, gå over takstein, beslag, rundt vinduer og pipe.

Forlenge levetiden på taket

Husk at taket er med på å holde huset i stand. Dersom taket er i ustand, vil skaden forplante seg nedover i huset. Dette er god nok grunn til å investere i både sjekk og vedlikehold. Mye kan du gjøre selv, men taket må sees over.

  1. Sikkerhet først. Ikke begi deg opp på taket dersom du ikke er sikret godt nok. Sjekk taket først etter at du er sikret.
  2. Vask og vedlikehold. Fjerning av mose fra takstein. Mosen er ikke farlig i seg selv, men når den får feste skaper den fuktige partier. Skrap vekk mose med en børste, og bruk gjerne egnede vaskemidler til takstein.
  3. Sjekk alle overganger. Mellom takstein, beslag, pipe og vinduer. Det er viktig å tette rundt pipe dersom det oppdages svakheter. Her bør du i så fall få hjelp av en fagperson til utbedring.
  4. Mens du er i gang – sjekk også takrenner. Disse leder vann vekk fra taket, og bør virke som de skal. Dette forlenger takets levetid.

Forventet levetid tak

Vurderer du å legge nytt tak, eller usikker på om du må bytte? Takfornying forlenger også levetid til maling eller lakk.  Levetiden på taket avhenger først og fremst av materiale som er benyttet. Kort oppsummert:

  • Takshingel: om lag 30 år.
  • Takplater av stål eller aluminium, men også takstein av betong: om lag 50 år.
  • Takstein av tegl: opp mot 75 år.
  • Tak av skifer: forventet opp mot 100 år.

Hjelp til å forlenge levetid til taket

Blikkenslageriet kan tak, takstein, beslag og vet hva vi skal se etter på en befaring. Det er riktignok viktig å være observant selv, men ofte kan en fagmann oppdage svakheter du overser. Omfattende skader bør utbedres snarlig.

Vi i Blikkenslageriet gjennomfører gjerne en befaring av nettopp ditt tak, der vi kommer med konkrete forslag til utbedringer og områder som bør følges opp videre. Vi kan utføre reparasjoner, og bidra til at taket ditt varer enda lenger. Spør oss om alt fra takrenner i kobber, beslag til vinduer eller ventilasjon i din bolig.

til toppen